BARAN FRANCUSKI

Baran francuski niebieski.

Umaszczenie ich jest ciemne, szaroniebieskawe. Sierść ich jest stosunkowo długa, co podnosi wartość ich futerek. Głowa baranów niebieskich jest lżejsza i mniej masywna niż u odmiany białej. Dorosły osobnik osiąga masę w granicach 6kg.

 

 

CHARAKTERYSTYKA OGÓLNA:

Rasa Baran Francuski została wyhodowana we Francji przez krzyżowanie królików baranów angielskich z olbrzymami belgijskimi i dużymi królikami normandzkimi.

Charakterystyczną cechą tej rasy są zwisające wzdłuż głowy duże, mięsiste uszy - skierowane otworami słuchowymi do wewnątrz (rozpiętość nawet do 45cm). Ponadto krępa i zbita sylwetka oraz niewidoczna szyja.

Barany francuskie rosną do dość pokaźnych rozmiarów. Osobniki dwuletnie nie przekraczają zazwyczaj wagi 5 -7 kg. Uszy nie są tak duże i długie jak baranów angielskich, głowę także mają mniej garbonosą. Baran francuski posiada grzbiet lepiej wyrównany i nie tworzy on charakterystycznego dla baranów angielskich wysoko wygiętego łuku. Baran francuski ma silne nogi przednie oraz prawidłowo ustawione.

Po olbrzymie belgijskim jest to najczęœciej hodowana rasa dużych królików mięsno-futerkowych w Polsce. Baran francuski jest dobrym królikiem użytkowym. Dzięki swej dużej wytrzymałości na upały jego wartość użytkowa przewyższa wartość olbrzymów flandryjskich. Rasa ta należy do bardzo płodnych, hoduje się je w kilku odmianach barwnych.

Barany Francuskie żywią się warzywami, trawą, owocami, paszą w granulacie oraz sianem.